عکس OPG چیست ؟
عکس OPG به منظور تشخیص دقیق درمان به کار میرود . OPG مخفف کلمه Ortho Pantomo Gram می باشد. ریشه Ortho به عنوان ارتودنتیک به دندان باز می گردد. ریشه Pan به سیستم نمایش پانورامیک باز می گردد که با اجرای تکنیک ایجاد می شود.صفحه فوکوس OPG دارای انحنایی مطابق با انحناهای فک هاست. با OPG یک نمای کلی از موقعیت دندانها و استخوانهای فک ( مندیبل و ماگزیلا ) و سینوس های فک فوقانی و مفاصل بین فک ها و جمجمه ( مفصل تمپور و مندیبل ) به دست می آید.
OPG یک تکنیک CT تخصصی برای نمایش فک ها در ایمپلنت و تشیص درمان مناسب در بیماران است. برای گرفتن این عکس هیچ نوع آمادگی لازم نمی باشد.
سایر انواع رادیوگرافی دندان
۱- عکس پاناروما:
برای گرفتن این عکس به دستگاهی نیاز است که دور سر میچرخد و کل دهان، از جمله دندانهای بالا و پایین، را در یک عکس نشان میدهد. از عکس OPG برای تهیه طرح درمانی ایمپلنت یا کاشت دندان، تشخیص دندان عقل نهفته، اختلالهای فک، کیستها و تومورهای استخوانی استفاده میشود.
2- عکس سفالومتری:
این عکس که کل سر را نشان میدهد در بررسی نسبت و ارتباط بین دندانها با نیم رخ و فک بیمار به کار میآید. متخصص ارتودنسی، یعنی متخصص صاف و مرتب کردن دندانها، از عکس سفالومتری برای تهیه طرح درمانی استفاده میکند.
مدت زمان عکس برداری
انجام عکسبرداری با اشعهی ایکس تنها چند دقیقه زمان برده و بدون درد خواهد بود. برخی از افراد ممکن است با گرفتن قالب پلاستیکی یا مقوایی در دهان، احساس تهوع پیدا کنند. تمرکز کردن بر روی یک موضوع دیگر مانند یک جسم بر روی دیوار و نفس کشیدن آرام و عمیق از طریق بینی به شما کمک میکند تا آرام باشید.
رادیوگرافی دندان بسیار ساده است! از بیمار خواسته میشود تا روی یونیت بنشیند یا بایستد، سپس دندانپزشک دستگاه را متناسب با موقعیت بیمار تنظیم میکند. بیمار چانه را روی تکیه گاه جلوی دستگاه قرار میدهد و اسکن شروع میشود. دستگاه دور سر بیمار میچرخد و اسکن سه بعدی از دندانها گرفته میشود. گرفتن عکس opg دندان کاملاً بدون درد است، فقط ۹ تا ۲۰ ثانیه طول میکشد و عکس opg در یک چشم به هم زدن روی صفحه نمایش مشاهده میشود و آماده برای تفسیر است. دندانپزشک با توجه به عکس دیجیتال بهتر میتواند مشکلات دهان و دندان را تشخیص دهد.
در دوران بارداری
در دوران بارداری گرفتن عکس دندان تا چهار بار در هر ویزیت دندانپزشکی ایمن است، اگرچه اکثر بیماران و دندانپزشکان ترجیح میدهند که رادیولوژی را تا زمان زایمان به تاخیر بیاندازند. اما چنانچه شرایط اورژانسی باشد، هیچ مشکل یا نگرانی برای انجام رادیولوژی وجود ندارد و میزان اشعه دریافتی با رعایت احتیاطهایی مانند پیشبند سربی دولایه آنقدر ناچیز خواهد بود که حتی قابل اندازه گیری نیز نیست. رادیولوژی دندان معمولاً در دوران شیردهی یا تلاش برای بارداری نیز توصیه نمیشود.
فراموش نکنید :
میزان اشعه در هر مورد متفاوت است اما به طور کلی باید نکاتی در این زمینه رعایت شود مانند:
۱- به دلیل نزدیکی محل رادیوگرافی دندان با تیروئید و احتمال پرتوگیری تیروئید از این دستگاه توصیه میشود درهنگام استفاده از این دستگاه، تیروئید بیمار با شیلد یا حفاظ مخصوص پوشیده شود به ویژه در کودکان.
۲- رادیولوژی فقط باید در مواقع ضروری انجام گیرد و نباید به چکاپ معمولی و متداول تبدیل شود
۳- رادیوگرافی های قبلی خود را حفظ کنید که نیاز به تجدید عکس نباشد
۴- چنانچه باردار هستید حتما اطلاع دهید تا مراقبتهای لازم اعمال شود
۵- به محلهایی مراجعه کنید که از دستگاههای جدید استفاده میکنند
نکته : مقدار اشعهای که از این رادیوگرافیها به سایر نقاط بدن میرسد، بسیار کم است. بنابراین خطر جدی سایر اندامها را تهدید نمیکند.